Home Këshilla të ndryshme Sheqeri nxit hiperaktivitetin

Sheqeri nxit hiperaktivitetin

ADHD – janë inicialet e një çrregullimi që njihet mirë nga prindërit. Urtësia konvencionale thotë se sheqeri është një nga fajtorët kryesorë për ADHD, siç quhet çrregullimi që i bën fëmijët hiperaktivë e të pa vemendshëm. Por një  studim i ri thotë se sheqeri mund të jetë pa faj.

Sipas statistikave, 3 deri 5 përqind e fëmijëve amerikanë janë diagnostikuar me  ADHD, duke e bërë këtë një nga sëmundjet më të zakonshme mes fëmijëve.

Eshtë menduar gjerësisht se sheqeri shkakton ADHD, ose e keqëson atë.Tani një studim i botuar në revistën “Pediatrics” e vë në dyshim një supozim të tillë.

Shkencëtarët shqyrtuan studimet e mëparëshme që e lidhin konsumimin e sheqerit me çrregullimin ADHD dhe gjetën shumë pak të dhëna se sheqeri nxit hiperaktivitetin. Në studim thuhet se dozat e larta mund të jenë përgjegjëse për ndryshimin e sjelljeve tek fëmijët.

Por autorët zbuluan se të dhënat e studimeve që lidhin  çrregullimin ADHD me sheqerin ishin të paqarta për të nxjerrë një përfundim të saktë.

Ata thonë se ndryshimi i dietës së fëmijëve nuk është i  mjaftueshëm për të trajtuar çrregullimin ADHD. Trajtimi me barna është pothuajse gjithmonë i nevojshëm. Por edhe një dietë e thjeshtë me yndyrna të ulta dhe përmbajtje të lartë drithrash, frutash e perimesh mund t’i ndihmojë këta fëmijë.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...