Home Këshilla të ndryshme Shikoni duart tuaja dhe zbuloni nga çfarë sëmundje vuani

Shikoni duart tuaja dhe zbuloni nga çfarë sëmundje vuani

Ndryshime të llojllojshme në shuplakat dhe gishtat tanë mund të tregojnë problemet në pjesët e tjera të trupit, prandaj këto shenja paralajmërimi nuk do të duhej t’i injoronim.

Simptomat e këtilla mund të jenë të shkaktuara nga sëmundje specifike apo mungesa e nutrienëve në organizëm.

Mbase dini t’i dalloni disa te vetja?

1. Mungesa e vitaminave

Nëse ndieni therje apo pickim në duar, janë shenja që nuk merrni mjaft vitamina B1, B6, B12 dhe E. E vetmja mënyrë që me siguri të konstatoni se a vuani nga mungesa e vitaminave është testi i gjakut. Nëse testi është pozitiv, mjeku do t’ju përshkruaj suplemente përkatëse të vitaminave.

2. Problemi me qarkullimin e gjakut

Mpirja e gishtave në dorën e djathtë mund të jetë simptomë e hernies, por edhe shenjë e sëmundjeve kardiovaskulare.

3. Diabeti

Pickimi i cili fillon në shputa dhe përhapet në drejtim të duarve mund të jetë shenjë e diabetit. Shkaktari është qarkullimi i gjakut i cili përçohet deri te dëmtimi i përfundimeve nervore.

4. Molisja

Nëse vazhdimisht ngrini objekte të rënda apo mbani nyjën në pozitë të papërshtatshme, u bëni presion të madh në nerva të ndjeshme afër sipërfaqes së lëkurës. Kjo mund të çojë në ndjenjën e pickimit apo të mpirjes së gishtave. Është me rëndësi që t’i pushoni duart, si edhe që të flini mjaftueshëm dhe të ulni nivelin e stresit.

5. Sindroma e tunelit karpal

Shumica e njerëzve kanë ndjenjën e dridhjes apo pickimit në duar kur shtrihen dhe i pushojnë nyjat. Kjo çon në mpirje dhe dhembje dhe tregon që nerva të caktuara në duar janë të dëmtuar dhe që u nevojitet tretman përkatës mjekësor. Nëse i keni këto simptoma, kërkon ndihmën e mjekut sa më parë në mënyrë që të shmangni dëmtimet e përhershme.

6. Probleme me kurrizin

Dëmtimi i kurrizit shkakton probleme me rrugët nervore, gjë që rezulton me simptoma të cilat shfaqen në duar. Ky problem mund të zgjidhet me forcimin e muskujve të shpinës nëpërmjet jogës apo notit. Provoni që të mos qëndroni shumë në pozitën ulur.

7. Sëmundja e Birgerit

Nëse gishtat ju janë të shtanguar dhe të bardhë apo madje kanë ngjyrë të kaltër, mbase vuani nga sëmundja e Birgerit. Kjo gjendje shkakton inflamacion të enëve të vogla dhe të mesme të gjakut. Më së shpeshti është rezultat i pirjes së tepërt të duhanit, mirëpo në raste ekstreme kërkon amputim të ekstremiteteve nëse i sëmuri nuk e ndërpret pirjen e duhanit.

Siç po e shihni, duart tona janë qendra për paralajmërim të hershëm të trupave tanë dhe do të duhej që t’i kushtonim kujdes sinjaleve të cilat na i dërgojnë.

Nëse vëreni diçka nga këto simptoma, kërkoni ndihmën e mjekut.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...