Home Shëndetësi Shkencëtarët kthejnë qelizat e lëkurës në qeliza të trurit

Shkencëtarët kthejnë qelizat e lëkurës në qeliza të trurit

Studiuesit në Universitetin e Lundit (Suedi) në mënyrë të suksesshme kanë kthyer qelizat e lëkurës në qeliza të trurit.

Ata e realizuan këtë duke aktivizuar 3 gjene në qelizat e lëkurës, që zakonisht janë të pranishme në formimin e qelizave të trurit në fetus.

Në thelb, ata riprogramuan qelizat sikur ato të ishin pjesë kompjuterike. Në mënyrë të veçantë, ata riprogramuan qelizat e indeve lidhës të quajtura fibroblasts.

“Ne nuk e besonim që do të funksiononte me të vërtetë. Ne e filluam atë si një eksperiment interesant. Megjithatë shumë shpejt vumë re që qelizat i pranonin ndryshimet” tha Malin Parmar, një nga drejtuesit e hulumtimit.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...