Home Këshilla për Prindër Shkencëtarët: Nxënësit e dobët me mungesë të omega-3

Shkencëtarët: Nxënësit e dobët me mungesë të omega-3

Shkencëtarët: Nxënësit e dobët me mungesë të omega-3Fëmijët që kanë probleme në shkollë mund të përfitojnë nga ngrënia më e madhe e peshkut ose marrja e shtesave omega-3, sepse stimulojnë funksionin e trurit, kanë pohuar shkencëtarët.

Një studim i fëmijëve me aftësi të dobëta leximi ka zbuluar që shumë prej tyre kanë mungesë të omega-3 dhe ata me nivelet më të ulëta kanë pasur më së shumti vështirësi në koncentrim dhe mësim.

Acidet yndyrore, të cilat janë të pranishme në ushqimin e detit janë kyçe për strukturën dhe funksionin e trurit si dhe në ruajtjen e zemrës dhe sistemit të imunitetit në gjendje të mirë.

Konsumimi i sasive të shëndetshme të omega-3, qoftë përmes ushqimit apo shtesave mund të ndihmojë perfomancën e nxënësve në shkollë, thanë hulumtuesit nga Universiteti i Oxfordit.

Shkencëtarët kanë matur nivelet e omega-3 në mostrat e gjakut nga 493 fëmijë shkolle të moshës prej shtatë deri në nëntë vjeç, dhe kanë kërkuar nga prindërit e tyre të raportojnë për ushqimin e tyre të zakonshëm.

Gati nëntë nga dhjetë fëmijë kanë ngrënë më pak se dy porcione peshku në javë –sasia e rekomanduar nga zyrtarët e shëndetësisë dhe gati një në dhjetë kurrë nuk kanë ngrënë peshk.

Mesatarisht omega-3 përbënin vetëm 2.45 për qind të acideve të përgjithshme yndyrore të gjakut te fëmijët derisa sasia minimale e rekomanduar për të mbajtur zemrën e shëndetshme tek të rriturit është katër për qind dhe niveli i rekomanduar është 8 deri 12 për qind.

Studimi, i publikuar në revistën “PLOS One” ka zbuluar që nivelet e omega-3 DHA, forma dominuese e omega-3 në tru, ka përcaktuar edhe aftësinë e fëmijëve për të mësuar dhe kushtuar vëmendje.

Profesor Paul Montgomery, një nga hulumtuesit tha: “Kemi zbuluar që nivelet e acideve yndyrore Omega-3 në gjak në mënyrë të konsiderueshme kanë përcaktuar sjelljen e fëmijës dhe aftësinë për të mësuar”.

“Ky studim sugjeron që një numër i madh, nëse jo shumica e fëmijëve në Britani të Madhe me siguri nuk janë duke konsumuar mjaftueshëm Omega 3 për të cilën ka nevojë truri, zemra dhe sistemi i shëndetshëm i imunitetit, transmeton Koha.net. Kjo është arsye serioze për shqetësim – veçanërisht pasi që kemi zbuluar që DHA më e ulët e gjakut është e lidhur me sjelljen dhe mësimin më të dobët tek këta fëmijë”, shtoi bashkautori, dr. Alex Richardson.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...