Shtatzënë dhe ha çokollatë?

Shtatzënë dhe ha çokollatë?“Nuk ka nevojë të presësh deri sa të lindësh fëmijën”, thotë shkrimtarja dhe shkencëtarja Jena Pincott. Lista e ushqimeve të ndaluara për gratë shtatzëna është e gjatë, nga peshku deri te alkooli. Por është një kënaqësi që të dini, se çokollata nuk është mes tyre.

Në librin e saj, Pincott zbulon shkencën prapa çdo sëmundje që në fazat e hershme herët dhe shenjat, se pse vajzat preferojnë ngjyrën rozë. Ky është një thesar i informatave hulumtuese të bazuara rreth shtatzënisë dhe fetusit në zhvillim.

Në parathënien e librit, Pincott shkruan: “Pyes veten: Në qoftë se unë nuk kam veten në kontroll, kush e ka? E ka fetusi, të paktën në disa mënyra, disa herë. Herët e tjera që na manipulojnë, janë të lindura, transmeton Telegrafi.

Kjo ndihmon për të shpjeguar disa sjellje rreth shtatzënisë, si se si ne mund të thyejmë edhe hundët tona për shijet tona të parapëlqyera, në favor të ushqimeve të ëmbla apo të thjeshtë të fëmijërisë. Dhe një prej tyre, është sigurisht çokollata.

Gratë shtatzëna duhet të kontrollojnë sheqerin, yndyrën, kafeinën dhe të ndjekin këshillën e mjekut të tyre, por mund të hanë çokollatë.

“Nëse çokollata është burimi juaj i vetëm i kafeinës, ai duhet të jetë i sigurt”, thotë Pincott. Kush e dinte?

Do të keni një fëmijë të ëmbël nëse ju hani çokollatë gjatë shtatëzanisë?

Pincott bëri një studim në Finlandë, gjatë së cilës nënat e sapolindura u pyetën në lidhje me konsumin e tyre të çokollatës gjatë shtatzënisë. Foshnjat gjashtë muaj pas lindjes u vlerësuan për temperamentin e tyre.

Duket se diçka në çokollatë mbron fetusin në rritje kundër stresit antenatal. Dhe foshnjat, nënat e të cilave “hëngrën çokollatë përditë lindën foshnja që qeshin lehtë, zbutet menjëherë dhe i përgjigjen edhe ambientit.”

Mundësitë që efektet qetësuese të çokollatë janë antistres i fuqishëm tregojnë përfitimet e saj për foshnjat. /Telegrafi/