Shtatzenia histerike

Shtatzenia e rreme, ose sic quhej deri ne fundin e viteve ’20, shtatzenia histerike, eshte nje c’rregullim me natyre psikologjike qe prek nje grua ne 20 mije.

Termi u shpik me 1923, nga John Mason Good, nje nder rastet e njohura eshte ai i mbretereshes se Anglise Mary Tudor, qe vuante nga shtatzenia histerike. Mbreteresha ne fakt nuk kishte trashegimtare dhe vdiq pa i dhene drite femijeve.

Cilat jane simptomat e nje shtatzenie te rreme?

Simptomat jane:

-amenorrhea- mungesa e menstruacioneve

-perzierje, te vjella

-rritje te gjoksit

-galactorrhea-prodhimin e qumeshtit

-shtim peshe

-fryrje e barkut

Ne rastet me te renda nje grua e prekur nga shtatzenia e rreme (pseudociesia), mund te arrije te ndjeje edhe levizjet e fetusit, madje edhe dhimbjet e lindjes.

Ne nje per qind te rasteve eshte edhe e mundshme per te stimuluar lindje te rreme.

Megjithate, natyrisht, testi i shtatzenise ose cdo lloj hetimi do te jete negativ.

Cilat jane shkaqet e shtatzenise false ?

Ky crregullim eshte i lidhur me deshiren e deshperuar, te paplotesuar, per te pasur femije ose anasjelltas, me friken e shtatzenise.

Ne pergjithesi, fenomeni prek grate rreth moshes 30 vjec, edhe pse jane raportuar raste te rralla, te femijeve dhe te moshuarave qe vuajne nga kjo semundje.

Per 59 per qind te rasteve, ka te beje me grate e prekura nga infertiliteti.

Shkencetaret argumentojne se deshira e deshperuar per tu bere shtazene, ose ne te kunderten nje frike e pakontrolluar ne vetvete, shkakton nje nxitje jonormale te sekretimit te hormonove, si prolaktina, qe eshte shkaku i efekteve fizike ne trupin e nje femre te prekur nga shtatzenia histerike.

Nuk duhet te harrojme se baza e kesaj semundjeje eshte nje semundje psikologjike.

Nga pikepamja kulturore, rastet e shtatzenise false jane reduktuar ne vendet e industrializuara.

Ne te kundert, ne ato kultura qe lidhin fertilitetin me vleren e nje gruaje numri i tyre eshte ende i larte.

Cila eshte terapia ne rast te nje shtatzenie te rreme?

Ky lloj c’rregullimi sic e thame, ka natyre psiklogjike. Per kete motiv, terapia perfshin nje kurs te psikoterapise e dobishme ne trajtimin e njerezve te prekur nga neuroza ose c’rregullime te personalitetit.

Kjo patologji ne fakt, hyn tek ato qe quhen “c’rregullime te konvertimit”.

Emocionet negative, te ndergjegjshme, te shtypura, jane transformuar ne simptoma fizike.

C’rregullimet te konvertimit sherbejne kryesit per psikiken, per lehtesimin e ankthit dhe ndjenjes se shtypjes mendore.

Per te kuptuar shkaqet te shkatuara nga kjo lloj patologjie, eshte e nevojshme per te “hetuar” historine dhe eksperiencat e femijerise se individit.

Ne disa raste, megjithate, simptomat e nje shtatzenie te rreme mund te jene nje tregues i problemeve shendetsore.

Nje mosfunksionim ovarian, per shembull, eshte shpesh shkaku i perhapjes se mitres qe shkakton fryrjen e barkut.

Ndersa Galactorrhea (rrjedhja spontane e qumshtit) mund te jete nje kembane alarmi te nje tumori hipofizar ose te nje ndryshimi te natyres endokrine.

Ne cdo rast pra, rregulli i pare per tu ndjekur eshte gjithmone i njejte: JO diagnozave “te bera vete”.

Kontaktoni pa hezitim me mjekun tuaj, per te kontrolluar gjendjen tuaj shendetesore.

Shendeti yne mental eshte i rendesishem per te na garantuar ate fizik.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ju duket sikur ju zihen këmbët dhe ju kruhen? Ky është rreziku që ju kanoset!

Sindroma e këmbëve të lodhura (RLS) është një çrregullim, i karakterizuar nga një nevojë e fortë dhe e pakontrollueshme për të lëvizur këmbët. Njerëzit me RLS përjetojnë këtë nevojë së bashku me ndjesitë e çuditshme dhe të pakëndshme në këmbët e tyre, të cilat shpesh i përshkruajnë si ngjethje, zvarritje, këputje, kruajtje, ndjesi shpimi, djegie, dhimbje ose si shkarkime elektrike. RLS...