Home Këshilla për Prindër Shtesat e vitaminave në ushqimin e fëmijës

Shtesat e vitaminave në ushqimin e fëmijës

Në ushqyerjen e huaj si qumështi, ashtu edhe lëndët e tjera, i nënshtrohen zierjes, por zierja, pakëson ose zhduk disa vitamina, kryesisht vitaminën C.

Për këtë arsye, kur fëmija është me ushqim të huaj, lëngjet e frutave fillohen shpejt dhe në sasi më të madhe sesa kur fëmija është me gji. Sasia e vitaminës C të domosdoshme shkon nga 25-50 miligram në ditë.

Në rast mungesë të lëngjeve të frutave ose kur fëmija nuk i pranon këto, vitamina C jepet në formë tabletë. Vitamina D është e nevojshme për fëmijën me ushqyerje të huaj. Ajo jepet në atë mënyrë dhe sasi, si dhe vitamina C.
Ushqyerja e huaj nga muaji i 9-të deri në muajin ë 12-të

Në këtë moshë shumica e fëmijëve vazhdojnë të ushqehen 5 herë në 24 orë, megjithëse ndonjë fëmijë mjaftohet me 4 herë. Sasia ditore e qumështit me të cilin përgatiten ushqimet e ndryshme nuk ka nevojë t’i kalojë 750 gramët. Kufizimi i sasisë së qumështit e mëson dhe e detyron fëmijën të hajë ushqime të tjera shumë më të nevojshme për të si; perimet, supërat, mishin, peshkun, djathin, bukën e thekur të thërrmuar, etj. Ushqimi ditor mund të ketë këtë përbërje:

– Një herë qumësht me bukë të thekur, të thërrmuar ose me biskota.
– Dy muhalebi të dendura ose sytliaç.
– Një supë me lëng mishi, me perime, me bukë të thekur të thërrmuar.
– Nga muajt e fundit supës mund t’i shtohet pak oriz ose makarona të imta.
– Një pure me patate ose primë të përziera.

Mishi i përpunuar mirë, i zier dhe i grirë imët, në sasi 20-30 gramë i shtohet supës ose puresë. Djathi mund t’i shtohet puresë në sasi prej 15-20 gramë. E verdha e vezës e plotë i shtohet muhalebisë, puresë ose supës. Ajo gjithashtu mund të jepet e zier lehtë ose e rrahur me pak sheqer.

Qulli i frutave jepet në sasi 180-250 gramë. Frutat e buta nuk është nevoja t’i përgatisim në formë qulli, ato mund t’i jepen fëmijës me copa të vogla. Sasia e qumështit për çdo kuarje shkon nga 220-250 gramë. Koha e dhënies së ushqimit ndërmjet kuarjeve ndryshon sipas shijes së fëmijës dhe mundësive të nënës.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...