Home Shëndetësi Shumë nishane në trup? Ja çfarë kontrollesh duhet të bëni

Shumë nishane në trup? Ja çfarë kontrollesh duhet të bëni

Është e këshillueshme një kontroll në vit. Veçanërisht nëse keni lëkurë të qartë ose keni pasur të prekur me kancer të lëkurës në familjen tuaj.

Për këtë jep përgjigje Antonio Costanzo, Udhëheqës i Njësisë së Dermatologjisë IRCCS Humanitas, Milano.

Vizita e kontrollit të nishaneve është hapi i parë në diagnozën e hershme të melanomave dhe kancereve të tjerë të lëkurës dhe duhet të bëhet çdo vit nga të gjithë të rriturit.

Karakteristikat e vizitës

Evolucioni digjital i vizitës quhet videodermatoskopi digjital ose harta e dëborës. Ne fillojmë me marrjen e imazheve makroskopike të zonave të tëra të trupit që na lejojnë të “mapojmë” pozicionin e moleve dhe, më pas, marrim imazhe të ngushta të moleve që meritojnë një kontroll me kalimin e kohës. Nga krahasimi i imazheve dermatoskopike të marra në vizitat e mëpasshme, është e mundur të vlerësohen ndryshimet në karakteristikat specifike të nishaneve, të cilat syri i vëmendshëm i dermatologut e di se si t’i identifikojë dhe vlerësojë.

Kategoritë “në rrezik”

Megjithëse dikush mund t’i nënshtrohet këtij shqyrtimi, ka disa kategori njerëzish që janë veçanërisht më të rrezikuar nga popullata e përgjithshme nga zhvillimi i melanomës. Para së gjithash, ky është një mjet i dobishëm për ata që kanë një histori të kaluar të melanomës dhe duhet të monitorohen me vëmendje më të madhe gjatë pesë viteve pas diagnozës. Edhe ata që kanë një të afërm të shkallës së parë me një diagnozë të melanomës, janë një kandidat optimal për këtë lloj vizite, sepse ata kanë një rrezik pak të shtuar për zhvillimin e tumorit të njëjtë. Subjektet me fototipa të qarta (fototipi I ose II), ose me flokë të kuq ose të bardhë dhe lëkurë diafano duhet të përfitojnë nga hartimi i moleve, sepse ato janë më të ndjeshme ndaj dëmtimit të diellit, veçanërisht nëse raportojnë një histori të djegieve të shpeshta të diellit .

Për më tepër, rekomandohet videodermatoscopy për ata që kanë nishane të shumta (mbi njëqind), sepse pa të do të ishte e vështirë, në të vërtetë e pamundur, të gjente ndonjë ndryshim në mënyra të tjera. Njerëz të tjerë për të cilët rekomandohet ky studim janë veçanërisht ata që vuajnë nga sindromi Dysplastik: këto janë individë që kanë tendencë të zhvillojnë nishane “atipike”. Së fundi, kontrolli është i këshillueshëm për ata që, për arsye profesionale dhe joprofesionale, i ekspozohen diellit për periudha të gjata.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...