Home Shëndetësi Si dhe pse ndikon stresi në funksionet e trurit

Si dhe pse ndikon stresi në funksionet e trurit

Të gjithë së paku njëherë në jetë e kanë përjetuar një moment të pakëndshëm kur teksa kanë mbajtur fjalim apo kanë bërë një prezantim kanë mbetur të zbrazët, pa tekst.

Stresi gjithnjë është një temë që nuk mund të anashkalohet, kur të jetë në pyetje shëndeti i njeriut. Tash shkencëtarët janë një hap më afër kuptimit të problemit të trurit dhe reagimit të tij ndaj stresit.

Është i njohur fakti se pjesa primitive e trurit, e cila quhet hipotalamus, është përgjegjëse për reagimet ndaj rreziqeve të ndryshme, kështu që jep shenja për rënien e adrenalinës në gjakrrjedhje.

Adrenalina na i përshpejton të rrahurat e zemrës, e përshpejton frymëmarrjen dhe na përgatit për luftë, apo ikje.

Mirëpo, shkencëtarët tashmë e dinë nëse stresi mund të ketë ndikim të madh në lëvoren e trurit, pjesë kjo që gjendet pas ballit, e cila zhvillohet vetëm pas viteve të adoleshencës. Aty gjenden qendrat për mendime abstrakte dhe lejojnë që personi të përqendrohet në një vend të caktuar. Kjo është qendra komanduese e trurit.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Surja dhe Duaja Ja-Sin – Me shkronja latine dhe përkthim Shqip

Surja Ja-Sin (36) është mekkase dhe ka takte të shkurtra dhe ritme të shpejta. Numri i ajeteve të saj është tetëdhjetë e tre si dhe është më e vogël dhe më e shkurtë se sureja paraprake (surja Fatir), e cila ka dyzet e pesë ajete. Kështu, tekstet e shkurtra dhe ritmi i shpejtë i japin sures një natyrë të posaçme...