Si ta shpejtoni metabolizmin dhe t’i hiqni kilogramet

Që të jeni vital duhet të shpenzoni më shumë kalori se sa konsumoni, e për ta arritur një gjë të tillë, metabolizmi duhet të punojë me shpejtësinë e pestë.

Edhe pse besohet se vitet e ngadalësojnë atë, disa gjëra lehtë mund të ndryshohen. Do ta përmirësoni punën e metabolizmit, si dhe do të keni disa kile më pak.

Kujdes çfarë dhe kur konsumoni

Shprehitë ushqyese janë vendimtare për metabolizmin. Pas pushimit të natës, sipas portalit “Fitsugar.com”, trupit të njeriut i nevojiten “derivate”. Mos e anashkaloni kafjallin, në të kundërtën metabolizmi do ta ngadalësojë punën për ta kursyer energjinë. Qëllimi është që trupi juaj ta fitojë energjinë me kohë dhe të punojë me kapacitet të plotë, pa ngadalësim dhe pa kursim. Në menynë tuaj duhet të ketë proteina, kalcium, çaj të gjelbër, çokollatë të zezë.

 

Për gjumë të lehtë

1. Mos konsumoni alkool para gjumit,

2. Shmangni ushtrimet natën vonë,

3. Dy orë para gjumit mos konsumoni gjë,

4. TV, lap-topët, mos i mbani në dhomën e gjumit,

5. Flini në qetësi.

 

Flini mirë

Pos ndjenjës së lodhjes, pagjumësia apo gjumi i pamjaftueshëm mund të shkaktojë probleme të ndryshme shëndetësore, përfshirë këtu edhe mbipeshën. Hulumtimi i bërë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës tregon se femrat, të cilat brenda natës flenë më pak se pesë orë gjumë, në 32% të rasteve janë më të ekspozuara ndaj mbipeshës, në krahasim me ato të cilat flenë normalisht. Gjumi jo i mjaftueshëm e ngadalëson metabolizmin. Edhe më keq – mungesa e gjumit e shton sekretimin e hormonit grelinë, i cili shkakton urinë.

Shtoni kardio-ushtrimet

Ushtroni disa herë brenda javës nga 45 minuta dhe një gjë të tillë bëjeni rregullisht – një studim amerikan tregon se pas ushtrimeve intensive metabolizmi shpenzon 190 kalori shtesë. Ekspertët theksojnë se ushtrimet intensive e mbajnë metabolizmin në punë të shpejtë edhe pas ushtrimeve, e kjo, sipas tyre, shkrin kaloritë. Kardio-ushtrimet më të mira janë vrapimi apo ngasja e biçikletës.

Uji

Kur ta konsumoni gjysmë litër ujë, metabolizmi përshpejtohet për rreth 30%.

Forcojini muskujt

Ndërtimi i muskujve nëpërmjet ushtrimeve e shpejton metabolizmin. Muskujt i shpenzojnë kaloritë më shumë se shtresat e dhjamit. Nuk është vërtetuar saktë, studime të ndryshme kanë shifra të ndryshme: një kilogram i masës muskulore shpenzon midis 30 dhe 100 kalori në ditë. E njëjta sasi e indit dhjamor shpenzon rreth 4 kalori brenda ditës.