Home Shëndetësi Si të fshihen kujtimet e dhimbjes

Si të fshihen kujtimet e dhimbjes

Substancat si morfina arrijnë të fshijnë kujtimet, gjurmët që mbeten në memorie, si rrjedhojë dhe dhimbjen.

Është pikërisht dhe pjesërisht ky, sekreti i fuqisë së tyre si efekt analgjezie. Një fakt i tillë është rezultat i një hulumtimi të publikuar në revistën “Science”, i cili është drejtuar nga një skuadër neurologësh të drejtuar nga Ruth Drdla-Schutting dhe Jurgen Sandkühler, që janë pjesë e MedUni të Vjenës (Centre for Brain Research).

Kjo substancë dhe analgjezikë të tjerë funksionojnë duke “fikur” në tru çdo efekt që stimulon ndjesinë e dhimbjes.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Lënia e cigares/ Kur mungesës së vullnetit i vjen në ndihmë teknologjia

Kudo dëgjojmë të flitet mbi dëmet që shkakton pirja e cigares. Por a është e lehtë të hiqet dorë nga ky zakon? Autoritetet shëndetësore në mbarë botën apelojnë për lënien cigares si një mënyrë për mbrojtjen e shëndetit. Në 2019, pak gjëra kanë mbetur pa u shpikur. Disa me qëllimin e zhvillimit të stileve tona të jetës, disa me qëllimin...