Home Shëndetësi Si të jetoni më gjatë

Si të jetoni më gjatë

Që të jetoni sa më gjatë, por dhe shëndetshëm ndikojnë shumë faktorë si në boten e jashtme ashtu dhe nga aspekti psikologjik. Prandaj, jeta është kaq e bukur sa ja vlen të kujdesemi për atë cdo ditë, cdo minutë që më pas t’i gëzohemi etapave të ndryshme të saj. Stili i jetës së shëndetshëm zgjat jetën moshës së tretë. Prandaj duhet të ujdeseni për shëndetin, të hani në mënyrë të shëndetshme, të bëni gjimnastike, 1 orë ecje në ditë do të jetë më se e mjaftueshme për të vënë organizmin në punë.

Stili i jetës i shëndetshëm ndikon në rritjen e jetëgjatësisë në moshën e tretë: pesë vjet tek gratë dhe gjashtë tek burrat. Sipas një studimi të kryer nga një ekip shkencëtarësh të “Karolinska Institute” i Stokholmit ka vlerësuar jetëgjatësinë tek 1800 të rritur, të moshës mbi 75 vjeç, për gati 18 vjet, duke marrë parasysh: moshën, gjininë, profesionin, edukimin, stilin e jetës dhe hobet. Gjatë periudhës në analizim rreth 92% e pjesëmarrësve ka vdekur, ndërkohë që gjysma ka kaluar moshën 90-vjeçare.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...