Home Shëndetësi Si te parandaloni tharjen e gojes?

Si te parandaloni tharjen e gojes?

Tharja e gojes ose hiposalivacioni eshte nje gjendje qe krijohet nga mungesa e prodhimit te peshtymes ne goje.

Kjo mund te shkaktohet nga dehidratimi, ankthi, nga mungesa e vitaminave dhe nga disa ilace. Tharja e gojes mund te shkaktoje dhe probleme te tjera si karies dentar dhe infeksione te gojes. Per ta parandaluar kete gje gjate nates, eshte e rendesishme te perpiqeni te stimuloni prodhimin e peshtymes perpara se te flini.

1.Evitoni duhanin, ushqimet shume te emblan te kripura ose shume pikante perpara se te flini pasi keto lloj ushqimesh e irrtojne gojen.

2.Perdorni solucion special per mostharjene gojes, mund ta gjeni ne farmaci.

3.vendosni nje gote me uje ose me kuba akulli prane krevatit ne menyre qe nese coheni me goje te thate te mund te pini.

4.Perpara se te flini ndizni lageshtuesine eajrit. Ky lloj aparati mund te eliminoje tharjene gojes gjate nates, sidomos nese e keni zakon qe flini me gojen hapur.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...