Home Shëndetësi Sipas shkencës dhimbjet menstruale janë po aq të rrezikshme sa ataku kardiak

Sipas shkencës dhimbjet menstruale janë po aq të rrezikshme sa ataku kardiak

Dhimbjet menstruale janë po aq të rrezikshme dhe të dëmshme sa një atak kardiak. Ky ka qenë përfundimi i një studimi shkencor nga University College në Londër.

Nëse meshkujve u bën efekt një medikament për dhimbjet abdominal për 49 minuta, femrat kërkojnë 65 minuta kohë të qetësohen.

Ndonëse mendohet se femrat e teprojnë me dhimbjet dhe e dramatizojnë gjëndjen për shkak të stereotipeve seksiste John Guillebaud, profesor i shëndetit riprodhues në University College London, zbuloi se dhimbjet e periodave mund të jenë aq të dëmshme sa një atak në zemër.

Është e pabesueshme sa pak ekspertë e specialistë angazhohen në të tilla studime! Ndonëse vitet e fundit janë bërë shumë fushta në mediat sociale rreth kësaj çështjeje, ende nuk është përhapur në diskursin mjekësor. Mosnjohja e shkakut të këtyre dhimbjeve është jo pak shqetësuese në të gjithë mjekësinë.

Nëse nuk e dinit fjala histerike rrjedh nga hystericus, që do të thotë ‘e mitrës’. Pra histerizmat siç shprehen disa e kane gjenezen nga dhimbjet menstruale dhe kjo eshte vertetuar shkencerisht. /Living

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ilaçi i famshëm OKI: Ja çka mund t’i bëj trupit tuaj

Ky ilaz redukton temperaturën, dhimbjen dhe inflamacionin, shkruan Periskopi. Ilaçi i njohur si ‘Oki’ ose siç njihet ndryshe Ketoprofeni, po përdoret në përmasa shumë të mëdha në Kosovë. Para disa muajsh, Shqipëria vendosi të ndalonte shitjen e këtij ilaçi pa recetën e mjekut mbi 40 miligram. Sidoqoftë, kjo masë që ndalon përdorimin pa lejen e mjekut nuk ekziston në Kosovë,...