Home Shëndetësi Skleroza, ndizen shpresat per kurimin

Skleroza, ndizen shpresat per kurimin

E kanë etiketuar si përbindëshi që të gllabëron, duke e krahasuar edhe me format më të rënda të kancerit.

Por një studim i fundit duket se do të revolucionarizojë mënyrën e trajtimit të sklerozës së shumëfishtë, pasi ka vënë në diskutim njohuritë e deritanishme në lidhje me origjinën dhe përparimin e sëmundjes, duke hapur mundësi të reja për kurimin e saj.

Studimi i publikuar në “New England Journal of Medicine” tregon se si skleroza e shumëfishtë përparon nga pjesa e sipërfaqes së trurit, drejt pjesës më të thellë dhe jo siç mendohej deri tani, nëpërmjet një procesi nga brenda-jashtë.

Sipas interpretimit mjekësor tradicional, sëmundja nis në lëndën e bardhë që përbën pjesën më të madhe të brendësisë së trurit dhe shtrihet më tej drejt shtresave të tjera deri në kore.

Por sipas studimit të fundit, përhapja e sëmundjes bëhet nëpërmjet hapësirave të lëngut cerebrospinal të pjesës së jashtme dhe kores, drejt substancës së bardhë në thellësi. Alternativat e sotme të kurimit nuk parashikojnë sipërfaqen e trurit, ndaj është thelbësore të kuptohet se si kjo pjesë preket fillimisht, për t’i përdorur këto njohuri për terapi të reja.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...