Home Shëndetësi Stresi nxite tumoret

Stresi nxite tumoret

Jeni gjithmonë të tensionuar dhe nervozë? Stresi që akumuloni përmes kësaj gjendje, mund të nxisë rritjen e tumoreve në trupin tuaj, edhe pse mekanizmi nuk është ende i qartë sesi ndodh një gjë e tillë.

Hipoteza më e mundshme është se pas kësaj fshihen hormonet, sipas një studimi të ri të udhëhequr nga hulumtuesit në universitetin e Teksasit dhe qendra e Kancerit “MD Anderson Cancer Center” në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Sipas tyre, janë hormonet adrenalinë dhe noradrenalinë të cilët përfshihen në progresionin e kancerit në pacientët që e kanë atë.

Dr. Anil Sood dhe kolegët e saj, besojnë se krijimi i një lidhje midis hormoneve të stresit dhe rritjes së tumorit është shumë e rëndësishme për të ndihmuar njerëzit me kancer sepse këto hormone mund të përdoren si tregues i një situate të rrezikshme që krijohet në trup.

Efekti i hormoneve, në këtë rast shërben për të mbrojtur qelizat e kancerit nga e ashtuquajtura “vdekje e programuar qelizore”, të cilat duke i ikur këtij procesi, mund të përhapen në trup dhe të prodhojnë metastazat, shoqëruar me rritjen e tumorit në masë.

Ky efekt është shoqëruar me aktivizimin e proteinës FAK.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Sëmundjet e zemrës, kanceri – të ndërlidhura me konsumimin e ushqimeve të përpunuara

Këto ushqime përfshijnë: patate të skuqura, bukë të bardhë, ushqime të gatshme, salçiqet, drithërat me sheqer dhe pijet me gaz – në thelb çdo produkt që përfshin një procedurë industriale. Ngrënja e shumtë e hamburgerëve, picave, biskotave dhe e ëmbëlsirave, po del të jetë e rrezikshme për shëndetin. Një studim i rreth 45.000 njerëzve të moshës së mesme gjeti se vdekjet...