Home Këshilla të ndryshme Studimi i fundit: Mbipesha e shkakton depresionin, e jo anasjelltas!

Studimi i fundit: Mbipesha e shkakton depresionin, e jo anasjelltas!

Përderisa edhe studimet e kaluara kanë treguar se njerëzit me mbipeshë kanë më shumë gjasa që të vuajnë nga depresioni, deri më tash nuk ka qenë e qartë se a e shkakton depresioni mbipeshën apo mbipesha e shkakton depresionin.

Në një studim që është më i madhi për këtë çështje, ekspertët thonë se posedimi i varianteve gjenetike për masë më të madhe trupore mund ta shkaktojë depresionin dhe kjo ndikon më tepër të gratë sesa te burrat. Për më tepër, ata thonë se edhe forma e trupit dhe pakënaqsia për të e përforcon nivelin e depresionit.

“Njerëzit me mbipeshë janë më të goditur nga depresioni dhe gjasat janë që kjo shfaqet për shkak të indeksit të masës trupore”, thotë prof.Tim Frayling, i cili është një nga autorët e studimit dhe i cili punon në Universitetin e Exeter-it të Britanisë së Madhe.

Pjesë e këtij studimi ishin 500 mijë persona të moshës 37 deri 73 vjeçare, gjendja trupore e të cilëve u përcoll prej vitit 2006 deri në vitin 2010. Hulumtuesit i përcollën 73 variante gjenetike që lidhen me indeksin e masës trupore dhe rrezikun e disa sëmundjeve. Ekipi i hulumtuesve pastaj i përcolli edhe të dhënat mjekësore të pjesëmarrësvje, duke zbuluar se 49 mijë pjesëmarrës me mbipeshë vuanin nga depresioni.

Pavarësisht numrit të madh të pjesëmarrësve, ky studim nuk i përfshin të gjithë sepse është i bazuar vetëm në popullsinë e bardhë evropiane dhe në të janë përfshirë disa të dhëna të raportuara nga pjesëmarrësit, por që nuk janë vërtetuar në mënyrë shkencore dhe mjekësore. Naveed Sattar, profesor i mjekësisë metabolike në Universitetin e Glasgout, tha se e mirëpret këtë zbulim. “Këto gjetje ndoshta janë më të besueshmet deri tash. Sigurisht që depresioni shkaktohet edhe nga shumë faktorë të tjerë, por humbja e peshës së tepërt mund ta përmirësojë shëndetin mendor të disa personave” deklaroi ai, shkruan “The Guardian”,

 

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Sallata marule, aleatja më e mirë për t’u dobësuar, lehtësuar stresin dhe për të fjetur 8 orë rresht

Është mbretëresha e sallatave, por është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i ushqyesve dhe ofron përfitime të shumta shëndetësore: kjo është arsyeja pse sallata marule nuk duhet të mungojnë në dietën tuaj. Pavarësisht se konsumohet shpesh për dietë, sallata marule është në të vërtetë një ushqim me veti të shumta terapeutike. Sallata marule është në dispozicion gjatë gjithë vitit, me...