Të gjithë e bëni çdo natë, por asnjërin nuk e dini pse mbuloheni me jorgan kur flini

Secili nga ne ka pozicionin e preferuar për të fjetur, por që të gjithë kemi një zakon të përbashkët.

Asnjë nga ne nuk flen pa u mbuluar me batanije ose jorgan.

Megjithëse gjatë historisë shtrati ishte një luks i rezervuar për të pasurit dhe të fuqishmit, si mbretërit dhe tregtarët, batanija dhe jorgani ishin gjë univerale dhe përdoreshin nga të gjithë pa dallim.

Por shkenca jep arsyet e saj se pse gjithmonë mbulohemi kur flemë?
Sipas shkencëtarëve, kur flejmë thelbësore është temperatura e trupit dhe batanija ose jorgani na nevoiten për të ndaluar dridhjet e trupit.

Jorgani ruan temperaturën e trupit dhe mbron atë nga ftohja.

“Shanset janë që ne jemi rritur duke fjetur të mbuluar me batanije”, tha drejtor i klinikës së pagjumësisë në Qendrën e Disorderit të Gjumit të Unitetit në Rochester të Nju Jorkut, Alice Hoagland.

Ai shton se gjumi mbuluar me batanije dhe jorgan i ndihmon shumë pacientët që vuajnë nga ankthi dhe pagjumësia. Sipas tij, një ndër asyet kryesore është se batanijet dhe jorgani e bëjnë pacientët që të ndihen më të sigurtë dhe rrisin nivelin e serotinës së trurit. /Abresh.info