Të mirat e Rrushit

Rrushi së pari është kultivuar në Evropë 6000 vite më parë. Kemi më shumë se 50 lloje të rrushit që kultivohet për tavolina kurse më shumë se 60 lloje që kultivohen për prodhimin e verës.

Siç e dimë dhe kemi lexuar më parë rrushi është burim i shumë materieve ushqyese. Por kjo nuk është e gjitha sepse materie ushqyese të rëndësishme gjithashtu gjenden në fara të rrushit (substancat tanike, lecithin, flobafene dhe vaji yndyror), lëvorja (lekure) e rrushit përmbanë substanca tanike dhe vajra, e gjithashtu edhe fletët e rrushit përmbajnë të mira si sheqer, karotene, substanca tanike, potas, sodium, silikon dhe hekur.

Rrushi është një burim i mirë i flavonoidit e cila i jep edhe ngjyrën e purpurt lëngut të rrushit, rrushit dhe verës së kuqe, sa më e fortë kjo ngjyrë aq më superiore është përbërja me flavonoid.

100 gram rrush përmban:

  • sheqer: 15g;
  • proteina: 21g;
  • yndyrë: 21g;
  • kalori: 60;
  • karbohidrate: 15g;

Të mirat e Rrushit

MPLAKJA: Edhe pse është përmendur edhe në tjerë artikujt që reservatrol ka shumë dobi shëndetësore kjo listë e të mirave shëndetësore nuk është mbushur akoma. Reservatrol është një antioksidant i zakonshëm që ndihmon në zvogëlimin e sëmundjes së zemrës, të kancerit dhe sëmundjeve si ajo e Alzheimerit.

SEMUNDJA E ZEMRES: Disa studime janë bërë duke i kushtuar vëmendje kontaktit të rrushit në ngadalësimin apo parandalimin e sëmundjes së zemrës. Rreth 20 vite më herët shkencëtarët kanë vënë në pah se Francezët kishin më pak probleme të lidhura me zemrën se sa njerëzit nga vendet tjera të botës. Kjo është quajtur Paradoksi Francez. Sqarimi kryesor ndaj keti paradoksi ishte se Francezët pinin lavando të kuqe bashkë me ushqime.

KANCERI: Rrushi duket të jetë frutë shumë i mirë i shkatërrimit të kancerit. Rrushi përmban sasi të latë të acidit kafein, një material shumë i dëmshëm dhe armiqësorë ndaj kancerit.

VIRUSET: Në një studim të kryer në Erciyes University në Turqi, shkencëtarët kanë treguar se rrushi ka arritje shumë efikase kundër mikrobeve. Studimi tregon se kjo arritje e rrushit ka të bëj me bakteriet si i njohuri E. coli dhe Stop.

  • Planifikues i mirë i trupit dhe gjakut, e gjithashtu është furnizues i shpejtë i energjisë
  • Lëngu i rrushit pa vështirësi asimilohet dhe për këtë quhet “nektar i zotëve”. Preferohet për kapsllëk, lëkurë, çrregullime të mëlçisë, reumatizëm, e shumë të tjera.
  • Ky frutë alkalinë, që gjithashtu quhet “mbretëresha e frutave”, ndihmon thellësisht në zvogëlimin e acidit urik dhe ndihmon në largimin e acidit nga sistemi kështu duke i ndihmuar shumë veshkat.
  • Studimet kanë zbuluar se lëngu i rrushit, vera e kuqe dhe rrushi i tharë kanë treguar veprim të fuqishëm antiviral kundër virusit simpleks herpes dhe polio-virusit.
  • Ndihmon në zvogëlimin e krijimit të pllakave të gjakut dhe mpiksjes së dëmshme të gjakut.