Home Shëndetësi Terapia gjenetike rigjeneron zemrën

Terapia gjenetike rigjeneron zemrën

Një grup shkencëtarësh francezë nga instituti për shëndetësi dhe hulumtime mjekësore ka zhvilluar një mënyrë të re terapeutike, e cila mundëson rigjenerimin e muskulit të zemrës dhe indin e zemrës pas infarktit.

Mënyra e re rigjeneron muskujt e zemrës. Këtu bëhet fjalë për injektimin e qelizave të palcës kurrizore të pacientit i cili ka pësuar sulm në zemër, në mënyrë që të rigjeneronte muskulin e zemrës.

Shkencëtarët deri te këto rezultate kanë ardhur pasi kanë kryer hulumtimin “Bonami” nga viti 2005 deri në vitin 2009 në pacientin me numër 101, i cili ishte më i ri se 75 vjeç, që ishte i shtrirë në spital si pasojë e sulmit në zemër. Hulumtimi ishte kryer në atë mënyrë që së pari tek të gjithë pacientët ishte kryer mënyra kirurgjikale – angioplastia, me anë të së cilës zgjerohen disa pjesë të caktuara të arteries.

Më pas pacientët ishin ndarë në dy grupe – një grup kontrollues dhe tjetri në të cilën pacientëve u ishin injektuar qelizat nga vetë palca e tyre kurrizore, të ashtuquajtura “autologne”, në mënyrë që të rigjenerohej muskuli i zemrës i dëmtuar pas sulmit të pësuar.

Rezultatet kanë treguar që terapia qelizore ka ndikim pozitiv në sukullin e zemrës, para së gjithash, në periudhën pas tre muajve pas sulmit në zemër.

Kjo terapi ka një përparësi të madhe për pacientin, ngase nuk kërkon kurrfarë intervenimi kirurgjikal.

Nëse rezultatet e hulumtimit francez vërtetohen, mënyra e zbuluar do të mund, siç thonë autorët e hulumtimit, të paraqesë një perspektivë të re terapeutike për mijëra persona në botë, të cilët përjetojnë një formë të infarktit.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ushtrimet ua zgjasin jetën

Ushtrimi është i njohur për të përmirësuar shëndetin, por kërkimet e reja zbulojnë se thjesht duke shtuar më shumë lëvizje gjatë gjithë ditës, në të vërtetë mund të ndihmojnë njerëzit të jetojnë më gjatë, transmeton Gazeta Express. Ata që kërkojnë të përmirësojnë shëndetin e tyre në përgjithësi shpesh shkojnë në palestër – ose, në vend të kësaj, kapërcejnë ushtrimin krejtësisht. Shkencëtarët...