Home Shëndetësi Testi që zbulon kancerin e zorrës së trashë

Testi që zbulon kancerin e zorrës së trashë

Studiuesit Italianë janë të mendimit se kanë zhvilluar një test frymëmarrjeje që do të zbulojë nëse dikush ka kancer në zorrën e trashë. Sipas kërkimit, të botuar në revistën shkencore British Journal of Surgery, saktësia e tij do të arrijë deri në 76%.

Vitet e fundit, studiuesit eksperimentohen me teste frymëmarrjeje për diagnostikimin e llojeve të ndryshme të kancerit, diabetit dhe tuberkulozit.

Teknologjia e testit për zbulimin e kancerit të zorrës së trashë bazhohet në idenë se prania e tumoreve mund të çojë në prodhimin e komponimeve të paqëndrueshme, domethënë në kombinime specifike kimikatesh që nuk zbulohen te njerëzit e shëndetshëm.

Testet e kryera në 37 njerëz të sëmurë dhe 41 të shëndetshëm treguan se mund të identifikonin kancerin deri në 81%. Pas rivlerësimit të testit, saktësia ra në 76%. Megjithatë, studiuesit këtë përqindje e konsiderojnë goxha të rëndësishme.

Natyrisht, nevojiten prova të mëtejshme në më shumë njerëz. Nga ana tjetër, ekspertët besojnë se testi nuk do të praktikohet në asnjë klinikë, pasi substancat e paqëndrueshme që zbulohen në frymëmarrje janë të shumta dhe ndikohen nga faktorë të ndryshëm heterogjenë.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Sallata marule, aleatja më e mirë për t’u dobësuar, lehtësuar stresin dhe për të fjetur 8 orë rresht

Është mbretëresha e sallatave, por është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i ushqyesve dhe ofron përfitime të shumta shëndetësore: kjo është arsyeja pse sallata marule nuk duhet të mungojnë në dietën tuaj. Pavarësisht se konsumohet shpesh për dietë, sallata marule është në të vërtetë një ushqim me veti të shumta terapeutike. Sallata marule është në dispozicion gjatë gjithë vitit, me...