Home Udhëtim & Turizëm Udhëtim në Corovodën malore

Udhëtim në Corovodën malore

Emisioni Pasdite në Top Channel ka “udhëtuar” këtë të premte në qytetin e Corovodës.

Është qyteti që jeton mes dy lumenjve, Osumit dhe Guakut, i vetmi në Shqipëri që ngrihet në deltën e tyre, njëra rrjedh nga Gradeci, ndërsa tjetra nga Hambulli.

Pozicioni i ndërmjetëm i Corovodës ka ndikuar në tiparet social-ekonomike të qytetit. Territori i 7800 banorëve, me ngulmime të tilla që në lashtësi, i përshkuar nga rrugë të rëndësishme, ka njohur ritme zhvillimi të ngjashme me rajone të tjera ilire, arbërore e shqiptare.

Qyteti shtrihet në brezare, mes një natyre të larmishme dhe komplekse. Rrjeti i luginave të lumenjve që përshkojnë kurrizin e kodrave bëjnë që njeriu të përjetojë brenda ditës zhegun e verës dhe freskinë e lartësive.

E tillë është Lugina e Osumit, mes lartësive 200-300 dhe 500-600 metra mbi nivelin e detit. Me këtë panoramë, Skrapari mund të cilësohet edhe rrethi i kanioneve të mëdha. Monumentet e natyrës i gjejmë me emrin Kanioni i Osumit dhe ai i Gradecit. I pari është më i madhi në vend dhe me të drejtë quhet “Koloradoja e Shqipërisë”./tch/

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...