Home Këshilla për Prindër Ushqimet më të mirë për vogëlushin tuaj

Ushqimet më të mirë për vogëlushin tuaj

Ushqimet më të mirë për vogëlushin tuajT’i ofroni fëmijës suaj një mënyrë të ushqyeri sa më të shëndetshme dhe të ekuilibruar, i jepni atij të gjitha shanset për t’u rritur në shëndet të plotë.

Por shpesh gabimet tona mund ta çojnë atë drejt obezitetit. Me këto këshilla që po ju japim, fiksojini mirë se cilat janë të vërtetat dhe të gënjeshtrat për këtë problem kaq të rëndësishëm.

Perimet të freskëta ose të ngrira, janë të preferueshme në sasi të vogla

E gënjeshtërt. Një pure e bërë në shtëpi me perime të freskëta ose të ngrira është ushqim i pazëvendësueshëm për fëmijën.

Por duhet që të tregoni kujdes në sasinë e kripës, që duhet të jetë e limituar dhe perimet të jenë të pastruara me shumë kujdes për të larguar kështu mundësinë e helmimeve me pesticide apo nitrate, që janë të rrezikshme për foshnjat.

Për të stimuluar shijen e fëmijës, duhet t’i japim të provojë gjithçka

E gënjeshtërt. Mund të ndodhë që përdorimi i parakohshëm i ushqimeve si psh, kivi, mund të favorizojë alergjitë. Por nuk duhet të harrojmë që vendin kryesor në ushqimin e fëmijës duhet ta zërë qumështi i nënës deri në moshën 4 mujore.

Mund ta përgatisim biberonin me ujin e çezmës

E vërtetë. Që nga mosha 4 mujore mund ta përdorësh por vetëm duhet të dihet nëse është një ujë i kontrolluar ndaj baktereve, megjithëse në qytet e mëdha uji i rezervuarëve është i kontrolluar. Megjithatë për siguri do të ishte mirë që ujin më parë ta zienit.

Mishi, kujdes nga mbidozat

Zakoni që i mësojmë fëmijëve mbi moshën 3 vjeç që të hanë shumë proteina (mish, peshk, vezë, produkte qumështi) rrezikon që më vonë të kalojnë në obezitet. Vogëlushët që hanë në kolektiv, kopsht, çerdhe, kanë sasinë e përcaktuar (të mishit, vezëve) për ditën. Në darkë, perime, një produkt qumështi dhe një frut janë më se të mjaftueshëm.

Sallamet janë të ndaluara për fëmijën

E gënjeshtërt. Sallami është një nga burimet kryesore të yndyrës, por duhet vendosur në mënyrë proporcionale me mishin, peshkun dhe vezët.

Fëmija duhet të hajë perime

E vërtetë dhe e gënjeshtërt. Perimet sjellin kripëra minerale që janë të domosdoshme, por nëse fëmija juaj shtrembërohet para fasuleve, mos e sforconi: rrezikoni t’ia shpifni përfundimisht. Për të ruajtur një ekuilibër ushqimor, propozojini atij perime të freskëta që nga mosha 18 mujore (kastravecë, karota … ).

Ai duhet të hajë vetëm të verdhën e vezës

E vërtetë dhe e gënjeshtërt. Ju mund t’i jepni njëlloj si të bardhën dhe të verdhën, por nëse e bardha është një përbërës alergjik, preferoni vezë të freskëta. Nëse prindërit janë alergjikë, nuk duhet që fëmijës t’i jepni vezë deri në moshën 1 vjeçare. Megjithatë ju mund t’i jepni vezë fëmijës në vend të mishit ose të peshkut 1-2 herë në javë dhe jo më tepër…

Duhet ta privojmë me çdo kusht nga bonbonet

E gënjeshtërt. Sa më shumë t’ia ndalojmë aq më shumë do t’i kërkojë. Përkundrazi, nëse ia banalizoni konsumin e sheqernave vetëm atëherë do t’ia ulni dëshirën për to. Më mirë që ai t’i konsiderojë si kënaqësi të rastësishme.

Lëngu i frutave është i domosdoshëm për fëmijën në muajt e parë

E gënjeshtërt. Qumështi i nënës përmban vitaminën C për të cilin fëmija ka nevojë. Pra lëngu i frutave nuk ka asnjë interes ushqyes.

Duhet t’i japim fëmijës produkte të lehta që janë specifike

E vërtetë. Produktet e lehta që janë specifike për fëmijë, si psh, kosi i frutave, janë të ushqyeshme, por do të jetë mirë që ato të jenë të kontrolluara.

Fëmijët i dinë nevojat e tyre

E vërtetë. Ai konsumon aq sa ka nevojë, sidomos ushqime të shijshme si ëmbëlsirat dhe çokollatat. E kotë ta ndalojmë, ai do t’i hajë dhe do ta plotësojë ushqimin në vaktet pasardhëse. /Telegrafi/

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...