Home Këshilla të ndryshme Ushqimet që e forcojnë imunitetin

Ushqimet që e forcojnë imunitetin

Ushqimet që e forcojnë imunitetinSistemi i imunitetit ka për detyrë që ta mbrojë organizmin nga viruset, bakteret dhe parazitët, por edhe nga qelizat kanceroze. Jua prezantojmë gjashtë ushqime, të cilat e forcojnë këtë sistem

Bollguri
Bollguri, apo qulli i tërshërës, është një burim i mrekullueshëm i beta-glukanit, një lloj special i fibrave që ndihmojnë në rregullimin e sistemit të imunitetit, duke shkaktuar një seri ngjarjesh, që e bëjnë atë më efikas. Në veçanti, beta-glukanet stimulojnë aktivitetin e makrofagëve, një lloji të leukociteve, të cilat shkatërrojnë patogjenët e dëmshëm, sikur që janë bakteret dhe mikrobet e tjera.

Karkalecat e detit

Karkalecat e detit mund të jenë të vegjël për nga madhësia, por kanë rëndësi të madhe sa i përket përforcimit të sistemit të imunitetit. Ata janë burim i mrekullueshëm i selenit, i cili ka rëndësi të madhe meqë mundëson komunikimin e qelizave imunitare me njëra-tjetrën, duke lëvizur në drejtim të inflamacionit, apo infeksionit.

Mishi i lopës

Mungesa e zinkut mund të ketë ndikim paralizues për sistemin e imunitetit, duke na rrezikuar nga infeksionet e ndryshme. Kjo për shkak se zinku i duhet organizmit për të prodhuar interleukinën-2, një lloj të citokineve, që luftojnë bakteret dhe viruset. Mishi i kuq, sikur që është ai i lopës, është i pasur me këtë mineral. Kjo vlen sidomos për gjedhet e ushqyera me bar.

Gjoksi i pulës

Njëri ndër funksionet më të rëndësishme të proteinave në organizëm, është mbështetja e sistemit imunitar. Aminoacidet, të cilat janë përbërës të proteinave, janë blloqe ndërtuese të çdo qelize në organizëm, duke përfshirë edhe qelizat e sistemit të imunitetit. Një burim i mrekullueshëm i proteinave është gjoksi i pulës. Një sasi prej rreth 100 g të gjoksit të pulës, përmban rreth 35 mg proteina për 187 kalori.

Jogurti

Probiotikët, bakteret e gjalla, të dobishme, që gjenden në ushqimet e fermentuara, sikur që është jogurti, nuk e përmirësojnë vetëm shëndetin e organeve të tretjes, por edhe funksionimin e përgjithshëm të sistemit të imunitetit. Edhe vetë trakti digjestiv është një qendër aktive e imunitetit, meqë aty ka një numër të madh të patogjeneve dhe toksinave. Prandaj, mund të thuhet se bazat e një shëndeti të mirë gjenden në zorrë. Probiotikët munden ta mbështesin dhe forcojnë sistemin e imunitetit, meqë bakteret e shëndetshme i mundin bakteret e dëmshme, duke parandaluar shumimin e tyre.

Image
Peshku salmon

Përpos që është një burim i mirë i proteinave kualitative, salmoni është edhe një burim i mrekullueshëm i vitaminës D, e cila ka rëndësi në zhvillimin e leukociteve, linjës së parë të mbrojtjes të organizmit nga infeksionet. Vitamina D po ashtu ka rëndësi në aktivizimin e qelizave vrastare të sistemit të imunitetit, apo qelizave T, të cilat luftojnë infeksionet e ndryshme në organizëm.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...