Home Këshilla për Prindër Këshilla për shtatëzëna Ushtrimet rigoroze vonojnë shtatzaninë tek grat me peshë normale

Ushtrimet rigoroze vonojnë shtatzaninë tek grat me peshë normale

Por, ushtrimet rigoroze nuk duken të ndikojnë negativisht në fertilitet tek gratë me mbipeshë, thonë hulumtuesit.

Ushtrimet janë plus për gratë që duan të mbesin shtatzënë nëse je me mbipeshë por nëse je me peshë normale atëherë mund ta vështirësojnë të mbetesh shtatzënë, raportojnë hulumtuesit.

Edhe pse zakonisht është faktor rreziku për shumë probleme tjera shëndetësore, të jesh me mbipeshë nuk e pengon fertilitetin tek gratë të cilat bëjnë ushtrime rigoroze – vrapim, çiklizëm të shpejtë dhe aerobik. Por, gratë me peshë të shëndetshme të cilat bënin më shumë ushtrime se sa normalisht kishin hasur në vonesë për të mbetur shtatzënë.

Studimi është udhëhequr nga hulumtuesit Danez dhe Amerikan të cilët kanë përcjell aktivitetin fizik dhe fertilitetin në mijëra gra Daneze.

Autori i studimit Lauren Wise, profesor i epidemologjis në Shkollën Univerzitare të Shëndetit Publik të Boston-it, tha, “Studimi ynë ka zbuluar se nivelet e larta të ushtrimeve rigoroze janë asociuar me fertilitet të dobët tek gratë me peshë normale, por jo tek ato me mbipeshë.”

Wise tha se zbulimet e tyre tregojnë që aktiviteti fizik i cilitdo lloj mund të përmirësoj fertilitetin tek gratë me mbipeshë por ato me peshë normale të cilat dëshirojnë të rrisin gjasat për të mbetur shtatzënë duhet të merren me ushtrime të lehta si ecja e shpejtë (shëtitje).

Studimet tjerat të femrave atlete tregojnë se ushtrimet me intensitet çrregullojnë ciklin menstrual të një femre dhe bëjnë që mos të ovulojnë e ndoshta edhe të mos kenë fare menstruacione, tha Wise. Ajo gjithashtu shtoj se këto ushtrime gjithashtu mund të pengojnë implantimin kur veja e fekonduar ngjitet në muret e mitrës.

Studimi ka rekrutuar dhe administruar pyetësorët përmes Internetit për 3628 gra moshat e të cilave ishin nga 18 deri në 40 vjet. Ato duhet të ishin në marëdhënie të qëndrueshme (bashkëshortësi) dhe të kishin në plan shtatzëninë, dhe që nuk ishin të përfshira në trajtim për probleme fertiliteti.

“Ne rekomandojmë që ato me peshë normale të merren me ushtrime si aerobik, rreth 30 minuta në ditë zakonisht mjafton. Ecja është shumë e rëndësishme, tha Wise.”

“Grat me peshë normale bëhen më pakë fertile dhe kështu me më shumë vështirësi për të ngelur shtatzënë nëse merren me ushtrime rigoroze – vrapim, çiklizëm i shpejtë, gjimnastikë apo not – për më shumë se pesë orë në javë.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...