Ushtrimet ua zgjasin jetën

Ushtrimi është i njohur për të përmirësuar shëndetin, por kërkimet e reja zbulojnë se thjesht duke shtuar më shumë lëvizje gjatë gjithë ditës, në të vërtetë mund të ndihmojnë njerëzit të jetojnë më gjatë, transmeton Gazeta Express.

Ata që kërkojnë të përmirësojnë shëndetin e tyre në përgjithësi shpesh shkojnë në palestër – ose, në vend të kësaj, kapërcejnë ushtrimin krejtësisht.

Shkencëtarët në Shkollën Suedeze të Sporteve dhe Shkencave të Shëndetit në Stokholm kanë zbuluar se rritja e aktivitetit fizik të çdo lloji zvogëlon rrezikun e përgjithshëm të vdekshmërisë “pavarësisht moshës, gjinisë dhe kur keni filluar palestrës”.

Konsumimi më i madh i oksigjenit

Shkencëtarët shqyrtuan të dhënat shëndetësore të mbi 316.000 të rriturve nga Suedia që kishin shfaqjen e parë të shëndetit në punë në vitet 1995-2015.

Një element i llogaritur ishte marrja maksimale e oksigjenit (VO2 max). Kjo matje përcakton se sa oksigjen zemra dhe mushkëritë do të sigurojnë për muskujt gjatë stërvitjes. Në përgjithësi, sa më shumë dikush ushtron apo lëviz, aq më i lartë do të jetë VO2 max.

Studimi i tyre gjithashtu shënoi në regjistrat kombëtarë suedezë të dhëna për shkallën e vdekshmërisë dhe për ngjarjet e para kardiovaskulare, qofshin ato fatale ose jo-fatale.

“Njerëzit mendojnë se duhet të fillojnë të shkojnë në palestër dhe të ushtrojnë shumë për të ndërtuar fizikun e tyre”, shpjegon autori i studimit Dr Elin Ekblom-Bak, i Shkollës Suedeze të Shkencave të Sportit dhe Shëndetit.

“Për shumicën e njerëzve, vetëm duke qenë më aktiv në jetën e përditshme – duke marrë shkallët, duke dalë në metro një stacion në fillim, duke çikëluar në punë – është e mjaftueshme për të përfituar shëndetin. Por, sa më shumë që të bëni, aq më mirë.”

Ushtrimi për shëndetin e zemrës

Ushtrimi për shëndetin e zemrës Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) rekomandon që të angazhohen në të paktën 150 minuta aktivitet aerobik me intensitet të moderuar çdo javë, që është rreth 30 minuta në ditë për 5 ditë në javë.

Ushtrimi ka një sërë përfitimesh, të tilla si zvogëlimi i rrezikut të sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2, problemeve të presionit të gjakut, sëmundjes së Alzheimerit, disa llojeve të kancerit dhe goditjes.

Ushtrimi gjithashtu mund të përmirësojë zakonet e gjumit dhe të ketë efekte pozitive në tru, duke përfshirë njohjen më të mirë, kujtesën, vëmendjen dhe shpejtësinë e përpunimit. Ajo mund të përmirësojë shëndetin e kockave dhe ekuilibrin dhe mund të zvogëlojë ndikimin e depresionit dhe ankthit.

Një raport i kohëve të fundit nga AHA zbuloi se pothuajse gjysma e të gjithë të rriturve në Shtetet e Bashkuara kanë një lloj sëmundjeje kardiovaskulare.

Sipas shifrave më të fundit në dispozicion, sëmundjet e zemrës kanë shkaktuar më se shumti vdekje në SH.B.A.-së në vitin 2016.

Ekspertët e shëndetit publik vazhdojnë të punojnë në gjetjen e mënyrave për të ulur normat e sëmundjeve kardiovaskulare, dhe ky hulumtim mund të ndihmojë me siguri ata që janë në mëdyshje për të filluar një program ushtrimesh me një synim prej 150 minutash aktive çdo javë.

Lëviz më shumë

“Rritja e stërvitjes duhet të jetë një prioritet i shëndetit publik dhe mjekët duhet të vlerësojnë aftësinë gjatë kontrollit shëndetësor”, shpjegon Dr. Ekblom-Bak.

“Hulumtimi ynë i mëparshëm ka treguar se aktiviteti në palestër në popullatën e përgjithshme kanë rënë me 10 për qind në 25 vitet e fundit. Në 2016-2017 pothuajse çdo burrë dhe grua e dytë kishin reduktuar aktivitetin në palestër, kështu që ky është një problem i madh”.

“Palestra është e nevojshme për aktivitetet e përditshme”, përfundon Dr. Ekblom-Bak. “Aktiviteti i dobët është po aq i dëmshëm sa pirja e duhanit, diabeti edhe në të rritur dukshëm, ndryshe nga këta faktorë të tjerë rreziku nuk matet në mënyrë rutinore”.

KËSHILLA TË NGJASHME