Home Shëndetësi Vera pengon osteoporozën?

Vera pengon osteoporozën?

Një deri në dy gota verë në ditë do të mund të jenë të dobishme sa edhe ilaçet kundër osteoporozës.

Studimet e hulumtuesve të Universitetit në Oregon kanë treguar që femrat të cilat kanë marrë 19 g alkool në ditë – rreth dy më pak se një gotë verë – kanë pasur eshtra më të forta, d.m.th., raport më të mirë ndërmjet eshtrave “të vjetra” dhe të atyre “të reja”. Kur kanë pushuar të pinë, kjo “balancë e eshtrave” u është prishur.

Alkooli shton dendësinë e mineraleve në eshtra dhe në këtë mënyrë përmirëson balancën midis mungesës së masës së eshtrave dhe krijimit të masës së re, gjë që është shkaktari kryesor i osteoporozës te femrat e moshuara. Shkencëtarët rekomandojnë posaçërisht verën dhe birrën, por nuk duhet tepruar me sasinë.

Osteoporoza shpesh quhet “sëmundje e qetë”, sepse nuk ka simptoma të frakturave të mëparshme, e njëherësh kur personi thyen kockën, rreziku i thyerjes së sërishme rritet në mënyrë dramatike.
Edhe pse pirja e kontrolluar e alkoolit mund të ketë efekte sa edhe marrja e “bisfosfonateve”, shkencëtarët tërheqin vërejtjen që nuk duhet tepruar me sasinë e alkoolit. /Telegrafi/

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...