Home Këshilla të ndryshme Vetërregullimi, kontrolli i sjelljes tonë

Vetërregullimi, kontrolli i sjelljes tonë

sjelljaVetë-rregullimi kontrolli i sjelljes tonë — është “mekanizmi” i personalitetit njerëzor. Vetë-vëzhgimin. Ne shikojmë veten, sjelljen tonë dhe mbajmë shënime.

Gjykimi. Ne krahasojmë atë që shikojmë me standartin. P.sh., mund të krahasojmë interpretimin tonë me standarte tradicionale, si “rregullat mirësjelljes”.

Ne mund të krijojmë të tilla arbitrarisht, si “Unë do të lexoj një libër në javë”, kështu do të konkurrojmë me të tjerët ose me veten. Vetë-reagimi. Nëse veproni mirë në krahasim me standartin tuaj, jepni vetes shpërblim. Nëse ju veproni dobët i jepni vetes ndëshkime. Këto vetë-reagime mund të radhiten nga më të dukshmet te ato më të padukshmet.

Një koncept shumë i rëndësishëm në psikologji që mund të kuptoh mirë me vetë-rregullimin është vetë-koncepti (i njohur më mirë si vet besim).

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...