Vlerat shëruese të shalqinit

Shalqini shëron stomakun dhe mëlçinë.

Merret një shalqi 7 deri në 8 kg, i hapet një vrimë me kujdes derisa mund të hyjë dora brenda dhe i nxirret një pjesë e madhe nga brenda, më pas në të futet një litër uthull rrushi. Vrima mbyllet me pjesën e vet dhe ngjitet me dyllë blete. Pas 8 ditësh shalqini hapet përsëri dhe shtrydhet e gjithë pjesa e brendshme dhe çaji futet në dy shishe. Pihet tri herë në ditë nga një lugë gjelle, para buke kështu vazhdohet derisa të mbarohet i tërë çaji.

Shalqini mbron edhe nga astma bronkiale

Janë fruta të stinës, të cilat shumë nga ne i kanë në shtëpitë e tyre, por shumë pak prej nesh mund të dinë vlerat shëruese të tyre. Në fakt, mjekët kanë zbuluar vlerat kurative, mjafton t’i dimë si t’i përgatisim. Frutat si pjepri, shalqinjtë, pjeshka, ftoi, limoni, dardha dhe fiqtë shumë mirë mund të përgatisim edhe çajra me vlera të larta shëruese. Edhe pjepri shfrytëzohet farat apo bërthamat, të cilat i thahen mirë. Shëron vuajtjen nga zemra, enët e gjakut, si dhe tensionin e lartë.

Përgatitja

Merren 2 lugë gjelle me fara pjepri dhe vlohen me gjysmë litri ujë për 10 minuta. Çaji ftohet e kullohet dhe pihet 3 herë në ditë nga një gotë çaji, pas buke, me vazhdim 3 ditë radhazi. Shëron prostatë dhe gurtë në veshka me këtë recetë merret një grusht fara pjepri dhe zien me 2 litra ujë, por zien gjatë derisa të mendohet se çaji i zier ka mbetur një litër. Ftohet e kullohet dhe pihet l0 ditë me radhë, 3 herë në ditë nga një gotë çaji, para buke 5 ditë dhe më pas 5 ditë pas buke në ditë nga një gotë çaji, para buke 5 ditë dhe mandej 5 ditë pas buke. Bërthamat (farat) e pjeprit shtypen dhe ashtu, të shtypura, brenda 3 ditësh vihen në vendin e djegur nga 2 herë në ditë, të cilin e shërojnë.

Shalqini mbron edhe nga astma bronkiale.

Përgatitja

Merret një shalqi 3-4 kg dhe të pjesa e bishtit i hapet një vrimë si në rastin e mësipërm. Po ashtu i futet dora brenda dhe i nxirret një pjesë e brendshme, aq sa të fusim brenda gjysmë litri vaj ulliri. Më pas e mbyllim vrimën me pjesën e vet të shalqinit dhe e fusim në furrë dhe e mbajmë aty për tri orë në një temperaturë mesatarisht të nxehtë.

Të nesërmen përmbajtja e brendshme shtrydhet në një enë shtrydhet në një enë dhe çaji pihet nga 2 lugë gjelle në mëngjes esëll dhe në mbrëmje vonë, nga gjysmë ore para ushqimit. Vazhdohet derisa të mbarohet çaji.