Xhelozia, thikë me dy tehe

Xhelozia, thikë me dy teheSigurisht, shumë xhelozi mund ta shkatërrojë një lidhje, por pak xhelozi mund të jetë e tepruar, madje edhe e pazëvendësueshme për një marrëdhënie të shëndetshme. David Buss, autor i librit “Pasioni i rrezikshëm?”, thotë se “xhelozia është aq e rëndësishme sa edhe besimi për t’i mbajtur dy njerëz të bashkuar.

Xhelozia është nikoqir i emocioneve të kundërta si mërzisë dhe zbrazëtirës, dëshirës për hakmarrje dhe tërbimit. Mërzia e shtyrë nga frika e humbjes së personit të dashur, kurse tërbimi nga dëshira që ai/ajo t‘ju kthehet. E, si ta dini se a ndjeni “mjaftueshëm” xhelozi dhe si ta tregoni pa e nervozuar partnerin e juaj? Ndiqni këto hapa.

1. Jini të sinqertë me vetveten. Ata të cilët refuzojnë të pranojnë se janë xhelozë në mënyrë të vrazhdë mund t’i ndajmë në dy kategori: njerëz të cilët nuk i kushtojnë kujdes situatës reale dhe nuk kuptojnë se duhet të jenë xhelozë ose njerëzit të cilët kujdesen për partnerin/en, e nuk do të merakoseshin nëse nesër mbeten vet. Më së miri është që t’i pranoni ndjenjat të paktën para vetes, në vend që të lëni që emocionet negative të rriten nga dita në ditë dhe papritmas dhe pa ndonjë arsye të “eksplodojnë”. Ndonjëherë, mjafton që të qetësoheni dhe t’i “derdhni” të gjitha ndjenjat dhe mendimet negative në një fletë letre, e kur t‘ju kalojë hidhërimi dhe tërbimi, do t’i lexoni dhe do të kuptoni se shumë më mirë të bëni diçka më produktive për ju dhe lidhjen e juaj se sa ta posedoni e-mailin, telefonin, kompjuterin…e parterit të juaj.

2. Shprehje adekuate e ndjenjave. Kujdes nëse vendosni t’i ndani skenarët e xhelozisë që ju sillen në kokë me partnerin tuaj, sepse xhelozia është si thikë me dy tehe. Ajo mund të thotë “jam xheloz/e, sepse kujdesem për ty”, por gjithashtu edhe “jam xheloz/e sepse nuk të besoj”. Prandaj është shumë e rëndësishme qasja dhe mënyra sesi bisedoni me partnerin për këtë temë. Fjalët e zgjedhura me kujdes dhe të menduara mirë mund të ndryshojnë shumë, prandaj çdo herë diskutimin fillojeni shumë të qetë dhe të relaksuar. Flisni për përvojat dhe situatat që ju kanë bërë të ndjeheni xheloz dhe me siguri do të vini deri te zgjedhja adekuate.

3. Aktroni xhelozi. Gjatë gjithë kohës shkruajmë për ndjenjat negative te xhelozia e tash kjo? Por, rikujtoni pikën e parë – xhelozia mund të nënkuptojë edhe se nuk kujdeseni mjaftueshëm? Femrat janë ato të cilave u pëlqen xhelozia e kohë pas kohe e partnerit. Pikërisht xhelozia e vogël dhe e matur e drejtuar kah meshkujve të tjerë në rrethinë, për disa femra është tregues i vërtetë se partneri e vlerëson atë që e ka, dhe e ruan me kujdes nga të tjerët. Por, këtu nxitet pyetja – nëse një femër mësohet me xhelozinë e partnerit si shenjë kujdesi, çfarë do të ndodhë kur do të kalojë koha dhe do të zhduket xhelozia? Si duket në fund ndjenjat e sinqerta, e jo ato të aktruara po fitojnë, apo?