Home Shëndetësi Zbulohet molekula qe e parandalon kancerin

Zbulohet molekula qe e parandalon kancerin

Zbulohet molekula qe e parandalon kacerinShkencetaret italiane kane bere nje hap te madh ne luften kunder kancerit. Behet fjale per zbulimin e nje molekule qe parandalon plakjen e qelizave, fenomen qe favorizon zhvillimin e kancerit.

Bruno Amati nga Instituti Europian i Onkologjise thote se kjo molekule quhet “Cdk2” dhe ajo vepron me genin myc per te ndaluar zhvillimin e tumorit.

Aktualisht jane prodhuar ilace me permbajtje te Cdk2, ilace qe ne te ardhmen mund te perdoren si terapi kunder tumoreve te lidhur me shperndarjen e genit myc”, thekson Amati.
Eksperimentet kryesore jane bere me minj dhe shkenca eshte ende larg ne kete drejtim, pasi kontrolli i qelizave “Cdk2” tek njeriu mund te kete nje sjellje shume te ndryshme.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Lënia e cigares/ Kur mungesës së vullnetit i vjen në ndihmë teknologjia

Kudo dëgjojmë të flitet mbi dëmet që shkakton pirja e cigares. Por a është e lehtë të hiqet dorë nga ky zakon? Autoritetet shëndetësore në mbarë botën apelojnë për lënien cigares si një mënyrë për mbrojtjen e shëndetit. Në 2019, pak gjëra kanë mbetur pa u shpikur. Disa me qëllimin e zhvillimit të stileve tona të jetës, disa me qëllimin...