Zelanda e Re, vendi i tret më i mire për të jetuar

Sipas raportit të Kombeve të Bashkuara Zelanda e Re është vendi i tretë në botë, me i miri për të jetuar.

Vendi ka arritur që të klasifikohet 17 here me radhë në vendin e tret në indexin e fundit të Kombeve te Bashkuara sipas matjes së zhvillimit, raporton (e përditshmja e Zelandës) New Zeland Hearld

Raporti i Zhvillimit Njerëzor kanë marre parasysh vendet me përparime me të mëdha te vlerësuara me Indeksin e zhvillimit njerëzor (HDI)

Janë llogaritur nga (HDI) standardi i qytetareve te 169 vendeve ne lëmin shëndetësor të ardhurat dhe edukimi.

Në vitin 2009 Zeland a Re ishte në vendin e 10-të por, ketë vit është menjëherë pas Norvegjisë që është e para dhe pas Australisë qe është e dyta.

Mesatarja e jetës se Kiwis (zealndezeve) është 80.6 vite kurse mesatarja e viteve të shkollimit është 12.5, ndërsa të ardhurat mesatare për banore janë $32,046.

Lista e 15 shteteve

1. Norvegjia
2. Australi
3. Zelanda e Re
4. Shtetet e Bashkuara
5. Irlande
6. Lihtenshtaini
7. Holande
8. Kanade
9. Suedi
10. Germani
11. Japoni
12. Korea Jugut
13. Zvicra
14. France
15. Izrael