Zvogëloni rrezikun nga kanceri në zorrë të trashë

Njerëzit, të cilët rregullisht konsumojnë mishin e peshkut, zvogëlojnë rrezikun e kancerit në zorrë të trashë.

Me rëndësi është edhe mënyra e përgatitjes, e më ideale do të ishte zierja e shkurtër. Ky përfundim bazohet në analizat e 41 studimeve paraprake që ndërlidheshin me konsumimin e mishit të peshkut.

Studimet janë kryer në SH. B. A, Norvegji, Japoni, Finlandë dhe vende të tjera. Ushqimi me mish të peshkut ndërlidhej me 12 për qind më pak mundësi zhvillimi të kancerit në zorrë të trashë. Parasysh ishin marrë edhe mosha, konsumimi i alkoolit dhe mishit të kuq. Në hulumtim kishin marrë pjesë shumë vullnetarë, mosha të ndryshme të të dyja gjinive.

Studiuesit edhe më tutje nuk kanë përcaktuar se cili lloj i peshkut është më i shëndetshmi dhe cili prej tyre ka ndikim në zvogëlimin e kancerit në zorrë të trashë, por studiuesit sugjerojnë rreth mënyrës dhe përgatitjes së mishit të peshkut.

Ata sugjerojnë që mishi i peshkut i fërguar në vaj, në temperatura të larta nuk është edhe aq i dobishëm, prandaj për ta fërguar atë ju nevojitet një periudhë e shkurtë kohore.